Minska energiförbrukning i hemmet

Att försöka minska sin egen energiförbrukning är mer relevant än någonsin. I en värld med fortsatt höga utsläpp ser vi hur det blir allt svårare för världens länder att nå klimatmålen och undvika att temperaturen på jorden stiger. Människor börjar nu i allt större utsträckning se problemen och allvaret i detta och vill göra vad dom kan för att dra sitt strå till stacken. Vi ska nu titta närmare på vad man kan göra i sitt eget hem för att minska energianvändningen och förbrukningen – för det är ju inte bara miljön som tjänar på en förändring – utan även din plånbok. Här följer 5 konkreta tips! Som vi har tagit fram tillsammans med våra rörmokare i Örebro.

Visste du att ungefär 60% av din energiförbrukning går åt till att värma upp din bostad? Med andra ord så finns det en hel del pengar att spara!

Att minska energiförbrukning är något som många är intresserade av, oavsett om du är villaägare eller äger flera olika fastigheter. I Linköping har man till exempel genomfört ett projekt för att minska energiförbrukning inom över 700 byggnader. Projektet handlar om Linköpings stifts fastigheter varav uppskattningsvis 280 stycken av totalt 700 är kyrkor och kapell. Vi på Mälardalen VVS är geografiskt begränsade till Örebro med omnejd (Arboga, Kumla, Karlskoga & Hallsberg).

Däremot så kan vi varmt rekommendera vår samarbetspartner i Linköping. Så är du på jakt efter en rörmokare i Linköping kan du alltid hitta rörmokare i Linköping genom Linköping rörmokare.

Moderna radiatorer med nya termostater
Moderna radiatorer med nya termostater

Se över radiatorerna i fastigheten

Eldning med olja i en fastighet innebär ofta att man har radiatorer av den äldre modellen som arbetar med höga vattentemperaturer. Byter man energikälla kan det till och med vara svårt att upprätthålla den höga temperaturen och radiatorerna kan behöva bytas ut av den anledningen. Men oavsett vilken värmekälla man använder så finns det betydligt mer energismarta radiatorer på marknaden idag.

De nya radiatorerna eller elementen sparar energi och är betydligt tystare än de gamla som ofta ger ifrån sig knäppande ljud. I och med att dom har en lägre arbetstemperatur så behöver man dessutom inte vara lika rädd för brännskador och brandrisk på föremål i nära anslutning till radiatorerna.

Tänk på att inte placera möbler framför element, det förhindrar den varma luften från elementet att komma fram.

Vaillant värmepump
En modern värmepump minskar energiförbrukningen

Byt värmepump

En ny värmepump är alltid en bra investering oavsett värmekälla. Sitter man i en lite äldre fastighet idag så är chansen stor att man har en värmepanna som eldas med olja eller som verkar med direkt el. Eldning med olja är på väg att försvinna och regeringen har fattat beslut att genom någon form av styrning se till att få ett slut av eldning med olja i svenska hushåll senast 2020. Läs mer fördelarna med att sluta med oljan.

Genom att installera bergvärme eller använda en annan värmekälla, såsom exempelvis pellets, så kan man minska sin energiförbrukning avsevärt. Förmodligen har det hänt mycket sedan den gamla värmepumpen installerades i fastigheten och de nya pumparna har i regel en bättre verkningsgrad än de gamla. Dessutom har förmodligen förutsättningarna i fastigheten förändrats vilket ofta innebär att den existerande värmepumpen kan vara för klen. Byt ut värmepumpen för en direkt påverkan på din energiförbrukning.

energisparande kranar
Energisparande kranar

Installera energisparande kranar

Bara en droppande kran i ett badrum kan kosta dig mycket om man slår ut det på ett år. Ungefär 9000 liter vatten kan gå till spillo på ett år om kranen står och droppar. Tänk då vad man kan spara om man kan minska vattenåtgången när man spolar vatten genom kranen. Det finns många lösningar för detta på marknaden och vi på Mälardalen VVS hjälper dig med både konsultation och installation. Gustavsberg erbjuder exempelvis blandare som har ett så kallat komfortläge om man inte håller i spaken. I sitt grundläge spolas en rimlig mängd vatten och till en viss temperatur som ska vara tillräcklig. Vill man sedan ha mer tryck och varmare så måste man hålla i spaken. Det finns en energimärkning för bland annat blandare som utfärdats av Energimyndigheten i samarbete med Boverket, med flera. Energimärkningen är till för att du som kund ska kunna jämföra blandare med varandra.

snålspolande toalett
Snålspolande toalett

Ändra mängden spolvatten i WC-stolen

Att spola vatten i WC-stolen tär på miljön. Visst är det ganska anmärkningsvärt att vi använder rent dricksvatten för att spola i våra toaletter? Just den punkten är inte helt enkel att ändra på som privatperson men man kan göra enkla ingrepp för att minska den mängd vatten som används vid spolning. Det finns WC-stolar på marknaden som erbjuder upp till en halvering av vattenåtgången.

Det är dock viktigt att rådgöra med din rörmokare innan beslut fattas då vissa äldre avloppsrör har en svagare lutning än dagens moderna rör, vilket innebär att dom behöver mer vatten vid spolningen för att det inte ska bli stopp i avloppet.

fönster_energiförbrukning
Minska energiförbrukning med moderna fönster

Byt ut gamla fönster

Se över dina fönster i din bostad/fastighet. Äldre fönster, framför allt altan-, veranda-, och balkongfönster är oftast riktiga energibovar. Med nya modernare fönster sparar du både energi samt får bättre klimat och komfort inomhus.

Framtida sätt att minska energiförbrukning

golvvärme badrum
Minskad energiförbrukning med duschvärmeväxlare

Återanvänd varmvatten

Har du tänkt på hur mycket energi du spolar rakt ner i avloppet när du står och duschar? Det är ju vatten som värmts upp och som spolas ned i avloppet, med mycket värme som förblir oanvänd. Nu finns det smarta lösningar på marknaden som tar till vara på den energin. Ett exempel är en så kallad duschvärmeväxlare. Tekniken har nyligen börjat etablera sig i Norden och går ut på att varmvattnet som rinner ned i brunnen används för att värma kallvattnet innan det fortsätter ned i avloppet. På så vis kan man spara mellan 40-55 % av energiförbrukningen för varmvatten i duschen.

Under början på 2020 genomförde Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond en undersökning med värmeåtervinning. Man valde att testa två duschvärmeväxlare som finns tillgängliga på den svenska marknaden i nuläget. Återbetalningstiden är betydlig längre än vad tillverkarna har angett.
Klicka här för att läsa hela slutrapporten från SBUF, på Mälardalen VVS tror vi att för den Svenska marknaden är inte produkterna riktigt där ännu. Men självklart så följer vi utvecklingen med stort intresse och hoppas att tekniken kommer förbättras övertid.

Gråvatten

Gråvatten även kallat BDT-vatten (Bad, Dusch och Tvätt vatten). Det finns idag och har länge funnits teknik för att återanvända gråvatten, det vi på Mälardalen VVS skulle vilja se är att det var mer vanligt förekommande.

Behöver du hjälp med att byta ut din gamla värmepump eller något annat för att spara energi?
Kontakta oss idag på Mälardalen VVS för att prata mer om vilka förutsättningar just du har.