Renoveringslån – finansiera din renovering

Vid köp av nytt boende eller renovering av befintlig fastighet, så kommer man för eller senare till en punkt där man kan behöva ta lån för att ha råd med den där badrumsrenoveringen eller investeringen i en modern värmepump. Oavsett om man är privatperson eller ett företag så är lån förenat med en kostnad som måste vägas mot mervärdet samt värdeökningen av fastigheten.

Privatperson

Du känner säkert igen dig, du har gått länge och drömt om det där nya badrummet eller önskar sänka uppvärmningskostnaden. Det är inte heller några ”billiga” investeringar – men med hjälp av ett lån är det möjligt att få till det där drömbadrummet.

Genom att jämföra olika lån både online och genom personliga möten med din bank så finns det goda möjligheter att få en låg ränta och ett förmånligt återbetalningsupplägg. Samtidigt kan du kan öka värdet på huset. Två flugor i samma smäll med andra ord.

Badrumsrenovering

En genomtänkt badrumsrenovering är ett enkelt sätt att öka värdet samtidigt som det är en en av de renoveringarna du kommer att märka av mest varje dag. Ett bra badrum är en plats för avkoppling och återhämtning alla dagar i veckan.

Installera värmepump

Att byta ut en gammal värmepump mot en ny modern värmepump är en investering som betalar av sig själv löpande. Slår man även ut energibesparing över tid så är det möjligt att gå plus under tiden man betalar av själva lånet, speciellt om du idag använder dig av olja för att värma upp din bostad. Fördelarna med att sluta med oljan är många. Då gör du en bra gärning både för miljön och din plånbok.

Jämföra olika låneerbjudanden

Beroende på vilket belopp du behöver låna samt över hur lång tid du behöver på dig för att betala tillbaka finns det olika former av lån:

  • Kreditkort
  • Privatlån
  • Bolån

För en mindre renovering, till exempel att byta ut badrumsmöbler, kan ett kreditkortslån vara det bästa valet. Många banker erbjuder räntefri avbetalning upp till 30 dagar eller mera. Passar dig som behöver få loss en mindre summa pengar.

Ett privatlån passar dig som behöver låna en mindre summa men har behovet av att få längre tid på dig att betala tillbaka än ett kreditkort kan erbjuda.

Ett utökat bolån är det bästa alternativet när du närmar dig 100 000 kr eller mer, vilket även är vad bankerna rekommenderar vid mer omfattande renovering. Det kan dock påverka hur mycket du behöver amortera av på ditt bolån.

Företag

Det är även vanligt att företag tar lån för olika anledningar, framför allt fastighetsägare tar lån som påminner mycket om renoveringslån.

Renoveringslån – finansiera din renovering 1
Företags lån

Oavsett storleken på fastighetsbeståndet så finns det olika lån att välja mellan, och man kan använda dem till olika ändamål som till exempel renovering eller energibesparing.

Renoveringslån

För fastighetsägare är det väldigt vanligt att man belånar befintliga fastigheter för att öka värdet.
Det kan till exempel handla om att stycka upp större lägenheter till mindre lägenheter. Eller renovera äldre slitna lägenheter för att kunna ta mer betalat i hyra.

Energibesparing

Med hjälp av ny teknik så kan man minska energianvändningen med 90%, det finns många möjligheter med olika fördelar:

  • Byte av energikälla
  • ”Tillverkning” av egen el
  • Tilläggsisolering

Störst energibesparing är möjlig när man byter från direktverkande el till en modern energikälla till exempel bergvärme kombinerat med solfångare för el förbrukning. Kombinerat med byte av fönster och dörrar.

Det finns möjligt att finansiera med företagslån och slår man ut kostnaden över tid så är en energibesparing många gånger självfinansierande.

Finansiera med företagslån

Många banker har speciella lån, så kallade ”företagslån”, dock gäller samma princip för företag precis som för privatpersoner. Det lönar sig alltid att lägga lite extra tid på att jämföra olika låneerbjudanden.