Hur fungerar en värmepump?

Många vet inte exakt vad en värmepump är eller hur den fungerar. Därför ska vi här ge en snabbundervisning i dess funktion och uppbyggnad. Vi ska även titta på vilka olika typer av värmepumpar det finns, vad som skiljer dessa åt samt se på prisersättning och hur installationen går till.

Värmepumpens funktioner och uppbyggnad

Det finns olika typer av värmepumpar. Vi kommer fokusera på en av de vanligaste varianterna i det här exemplet, vilket är en luft- och vattenvärmepump. Generellt för värmepumpar är att de använder energin i den omgivande luften, som de samlar in och använder för uppvärmningen av en bostad eller fastighet.

En luft- och vattenvärmepump samlar alltså in energi från den omgivande luften. Luften består nämligen av så kallad termisk energi. När den termiska energin samlats in i värmepumpen så måste temperaturen höjas. Det går till på följande vis:

En värmepump består nämligen av tre så kallade cykler:

  1. Samla omgivande värme.
  2. Höja temperaturen.
  3. Använda värmen till huset.

Den omgivande värmen leds genom värmepumpen där ett rörsystem finns med en frostfri vätska i. Vätskan är kallare än den omgivande temperaturen. Den kan därmed absorbera värmen som strömmar genom värmepumpen, till och med vid minusgrader. Det är själva temperaturskillnaden som skapar energin. Värmen som skapas förs sedan över till den andra cykeln.

I den andra cykeln så finns det ett så kallat köldmedium. Det är en typ av vätska som har den speciella egenskapen att den förångas vid låg temperatur, alltså inte som vatten vid 100 grader. Köldmediet absorberar värmen, börjar koka och förångas. Ångan förs till en kompressor där ångan komprimeras. När man komprimerar ånga så höjs temperaturen i och med att trycket ökar. När ångan blivit varm förs den vidare till den tredje och sista cykeln i värmepumpen – användningen av värmen.

Värmen kan användas till mycket. Man kan värma upp vatten för dusch och bad, till exempel eller till vattenburen golvvärme. När köldmediet alstrat all sin värme leds den tillbaka igen i systemet. Den övergår från ånga till flytande form. Den är dock fortfarande för varm för att användas på nytt. Därför passerar den genom ett expansionskärl där trycket minskas. Då sjunker temperaturen. Därmed kan vätskan användas på nytt och cykel börjar om från början.

Pris på värmepump

Att köpa en ny värmepump är så klart en investering. Men likt alla investeringar så betalar dom sig om dom görs på rätt sätt. Ta därför alltid hjälp av en auktoriserad rörmokare. Vi på Mälardalen VVS är stora på värmepumpar i örebro. Så vill du hitta rörmokare i Örebro så vet du vart du ska vända dig. Vi hjälper dig att välja rätt värmepump för ditt hus. Vi ser över dina behov och tar så klart hänsyn till bostadens beskaffenhet för att se till så att den värmepump du väljer är optimal för din bostad och din livsstil. Ofta vill man kanske dessutom ta lite höjd och investera i en värmepump som har lite mer att ge än vad man behöver, då familjer tenderar att växa och behoven förändras.

Som vi nämnde inledningsvis så finns det olika typer av värmepumpar. I exemplet använde vi oss av en luft- och vattenvärmepump. Det som skiljer värmepumparna åt är egentligen bara vilken källa de hämtar värmen från. Funktionaliteten i övrigt är snarlik. En luftvärmepump hämtar också den värmen från den omgivande luften. Det är den absolut vanligaste varianten. Den passar perfekt för att värma upp ett hus och speciellt om man har någon ytterligare värmekälla, typ en kakelugn.

Därefter kommer bergvärmepumpen. En bergvärmepump använder värmen i berget för att värma upp vätskan i värmepumpen. Bergvärme kräver en större investering då man måste borra i berget, vilket kostar. Här få man räkna på investeringen. När den väl är återbetald så har man dock ett mycket effektivt system som kostar lite i drift.

På tredje plats kommer luft- och vattenvärmepumpen från exemplet ovan. Den förutsätter vattenburen golvvärme eller radiatorer med vatten. I nybyggda hus är den här vanlig men äldre hus har i regel inte vattenburen golvvärme, varför luftvärmepumpen fortfarande är den vanligaste.

Se över din värmepump

Har du en redan värmepump idag så kan det vara dags för en uppgradering. Mycket teknisk utveckling har skett och du kan enkelt spara in en ny värmepump bara genom den ökade effektivitet den skulle kunna innebära. Vi kommer gärna ut till er och tittar på hur det ser ut hos idag. Kanske räcker det med en översyns av värmepumpen samt en service, eller så blir rekommendationen att uppgradera. Kontakta oss redan idag så bokar vi en tid.

Glöm inte bort att du kan använda rot-avdraget till hela installationen. Titta på skatteverkets hemsida. Här finns en bra checklista du kan använda dig av. Vi kan även hjälpa dig med den biten och se till att din kalkyl tar hänsyn till avdraget. På så sätt får du en tydlig bild över de totala kostnaderna för ditt projekt.

Vi på Mälardalens VVS är auktoriserade av Säker Vatten vilket innebär att du som kund kan känna dig trygg i att alltid få professionellt utfört arbete, service och bemötande. Vi är ditt VVS företag i Örebro!