Avlufta element guide

Lufta element enkelt och smidigt med Mälardalen VVS gör-det-själv-guide. Vi kommer i denna guide gå igenom steg för steg hur du på ett tryggt och säkert sätt avluftar dina element. Några vanliga tecken på att element innehåller luft är skramlande och susande ljud. Ett annat vanligt tecken är att element är varma längst ner men kalla längst upp eller att bara ena sidan av element är varmt.

Det är extra vanligt att man upplever problem med kalla element framåt hösten och under början på vintern. När det börjar bli kallare utomhus så kan det upplevas som obehagligt med kalla element.

Men ingen fara! Det är just för dig som vi skrev denna guide, följ den bara steg för steg så ska du se att det blir fart på dina element igen och att värmen kommer åter.

Lufta element steg för steg guide

  1. Det här behöver du

    Luftnyckel och elementnyckel

    Följande behövs för att lufta av elementen på ett bra och säkert sätt
    – Elementnyckel (för att öppna och stänga luftningen på elementen).
    – En mindre plastbytta eller liknande för att fånga upp eventuellt vatten från elementen.
    – Papper / trasa för att torka upp eventuellt vatten från elementen och golven.

  2. Stäng av cirkulationspumpen

    Det här steget är valfritt, och inte alltid möjligt att genomföra. Om du till exempel bor i lägenhet så kan du hoppa över detta steg.

    Tanken med att stänga av cirkulationspumpen är att förhindra att luften pumpas runt i värmesystemet.

  3. Avvakta tills elementen har svalnat

    Syftet med detta steg är att förhindra att du bränner dig, till exempel om hett vatten eller ånga skulle komma ur elementen. En timma räcker gott och väl för att vara på den säkra sidan.

  4. Placera elementnyckeln i avluftningen

    avluftning element

    Om du har fler än en våning så ska du börja med elementet längst ner, för att sedan ta alla radiatorer på samma våning innan du börjar på nästa våning.

    Själva avluftningen sitter oftast på elements ovansida och motsatt mot själva termostaten. Det ser ut som ett runt hål med en liten fyrkant i mitten. Om möjligt försök lägga papper eller en trasa mot själva väggen, medan du placerar plastbyttan under avluftningens utlopp.

  5. Öppna avluftningen långsamt

    elementnyckel i avluftning

    Vrid sedan elementnyckeln långsamt motsols, ett kvartsvarv till ett halvt varv brukar räcka. Du bör antingen höra ett svagt väsande ljud fortsätt lufta tills det kommer vatten. Till en början så kommer vattnet som kommer vara blandat med luft.

  6. Stäng elementets avluftning

    När det kommer stadigt med vatten, som inte är blandat med luft kan du stänga avluftningen. Säkerställ att den är helt stängd och att det inte droppar vatten från avluftningen.

    Upprepa sedan steg 4, 5 och 6 för alla element innan du fortsätter med steg 7.

  7. Starta cirkulationspumpen och fyll på värmesystemet

    Om du i steg 2 hade möjlighet att stänga av cirkulationspumpen så är det nu dags att sätta igång den igen.

    Beroende på hur mycket luft som fanns i dina element har även trycket sjunkit i värmesystemet. Exakt hur mycket du ska fylla på varierar och beror på hur ditt system är utformat, men en bra utgångspunkt är 1,5 bar på värmesystemet.

  8. Ge elementen tid att bli varma

    Det tar tid innan värmen kommer igång, dels för att du nyligen har fyllt på systemet men även för att systemet har nytt vatten som ska värmas upp. Avvakta därför några timmar innan du känner på element för att avgöra om det har gett önskad effekt.

Tools:

  • Elementnyckel

Materials: disktrasa

Vanliga frågor om luftning av element

Måste jag stänga av cirkulationspumpen?

Nej, det är absolut inget måste, det är inte alltid man har möjlighet att stänga av cirkulationspumpen. Är man osäker på hur man stänger av den så är det bättre att låta bli.

Hur ofta behöver man lufta element?

Elementen bör luftas vid behov, vanligtvis under hösten framåt vintern. Man kan även höra skramlade eller susande ljud från element som innehåller luft. Hör man det bara från ett enskilt element så rekommenderas att man börjar med att bara lufta just det elementet.

Hur lång tid tar det att lufta ett element?

Det bör inte ta mer än cirka 5 minuter att lufta ett element, sen får man räkna med att det tar tid att fylla på värmesystemet igen.

Hur vet jag om det finns luft i element?

Vanliga tecken på luft i ett element är konstiga ljust som till exempel susande eller skramlande. Även att element är kallt på ovansidan eller ena sidan av element.

Finns det risk för skador när man avluftar element?

Både ja och nej, gör man det på rätt sätt så finns det ingen risk för större skador. Att man till exempel av misstag får lite vatten på golvet eller väggen kan hända även den bästa.

Den största risken är om man av misstag glömmer att stänga avluftningen på elementet. Därför gäller det att vara extra noggrann med att stänga den.

Vad är en elementnyckel?

luftningsnyckel elementnyckel

Elementnyckel eller även kallad luftningsnyckel är ett litet verktyg som är framtaget för att underlätta vid luftning av element. Den kan se ut på lite olika sätt men principen är den samma.

Har du en luftningsnyckel hemma och den inte passar till alla element så är det inte allvarligt. Du behöver helt enkelt bara en till nyckel.

Varför blir det luft i elementen?

Luften kommer ifrån att man fyller värmesystemet som i sin tur fyller elementen med vatten som i sin naturliga form är syresatt. Därefter reagerar vattnet med elementens insida vilket frigör luften, som sen i sin tur bildar luftfickor i värmesystemet.

Sammanfattning

Vi har nu gått igenom hur du får ut eventuell luft ur dina element, förhoppningsvis så har du nu återigen varma och behagliga element i ditt hem. Skulle det vara så att följande inte löste ditt problem med kalla element så är du givetvis välkommen att kontakta oss för att få professionell hjälp av våra rörmokare.

Oavsett om du bor i Örebro, Kumla eller Hallsberg så kan vi hjälpa dig, och vi vänder oss till företag, föreningar och privatpersoner. Så kontakta oss för att komma i kontakt med ett serviceinriktat VVS-företag i Närke.