Vilka verktyg ska man ha hemma?

Vilka verktyg behövs egentligen i hemmet? Om du har ställt dig den frågan någon gång är du inte ensam. Det finns ingen exakt manual för vad som behövs, och det varierar givetvis även beroende på just din situation: vad som behöver göras, vilken typ av hus eller bostad du har, hur ofta du kommer att behöva verktygen och storleken på din budget för ändamålet. Trots detta finns det dock vissa rekommendationer, en grundläggande verktygslåda för den som vill kunna laga, fixa, bygga och göra snyggt i hemmet. Det sparar mycket tid att känna till vilka verktyg som är väsentliga och vilka som, i de flesta fall, i slutändan är onödiga. Med en väl sammansatt verktygslåda har man tagit första steget mot att bli en riktig hemmafixare. 

Hörselskydd för att skydda hörseln 

Att skydda sin hörsel är bland det viktigaste som finns. Idag finns hörlurar med inbyggt stöd för Bluetooth som kan kopplas direkt till telefonen, vilket gör allt hemmafixande betydligt roligare och smidigare. Detta medför till exempel möjligheten att prata i telefon samtidigt som du målar om huset, eller lyssnar på musik medan du klipper om gräsmattan. Beroende på vilken ljudmiljö hörselskyddet kommer att användas i finns olika krav på ljuddämpning. I vissa fall behöver man fortfarande höra omgivningen av säkerhets- eller sociala skäl, andra gånger behövs en mycket stark ljuddämpande effekt. Vissa mer avancerade hörselskydd kommer med elektronisk nivåbegränsning, för att kunna anpassa efter dem ändamålet. Att handla hörselskydd på nätet är ett billigare alternativ än att köpa dem direkt i butiken. 

Hammare

När vi hör ordet verktyg är det troligt att just hammare är det första vi kommer att tänka på. En bra hammare är din vän i verktygslådan, alltid trofast och stadig vid din sida – ett måste i varje hemmafixares arsenal. Att investera i en kvalitetshammare är aldrig en dålig affär. Det finns många olika sorters hammare på marknaden, men den vanligaste hammaren för hemmabruk är snickarhammaren. Baksidan av dessa hammare är ofta utformad som en klo, avsedd för att dra ut spik eller använda som hävstång för att lossa en bräda eller liknande. Snickarhammare kan väga lite olika och vikten beskrivs oftast i ounce (oz), där 1 oz motsvarar ungefär 28,3495 gram. Vanliga viktmått på snickarhammare är 16 oz, men även 20 oz eller mer förekommer. 

Handskar

Att skydda händerna är viktigt, och några uppsättningar arbetshandskar är klokt att investera i för den hängivne hemmafixaren. Det finns otaliga modeller av handskar, avsedda för en mängd olika ändamål: alltifrån snickerihantverk till trädgårdsarbete. Fundera över vad du kommer att arbeta med, är det ute eller inne, kommer du att arbeta under vintern eller sommarn? Det är ofta lämpligt att ha några olika uppsättningar som passar för de olika ändamålen.  

Skyddsglasögon

Oavsett vilken typ av arbete du kommer att utföra, kommer ett par skyddsglasögon vid något tillfälle vara ett värdefullt redskap i verktygslådan. Att tänka igenom det arbete som ska genomföras, och se till att skydda ögonen mot risker som damm eller flisor, är en grundförutsättning för den generella säkerheten. Det finns givetvis särskild utrustning för mer avancerade arbetsuppgifter som svetsning eller lackering, men ett par vanliga skyddsglasögon bör finnas i varje hem även där enklare uppgifter ska utföras. 

Tumstock för mätning

Tumstocken är en oumbärlig komponent i varje genomtänkt verktygslåda i hemmet. Den är smidig och hopfällbar, vilket gör att den alltid går att bära med sig i fickan och ha nära till hands vid behov. Den har fått sitt namn från måttenheten tum, men de tumstockar som säljs i Sverige idag mäter i stort sett alltid i meter, centimeter och millimeter. Tumstockar kan vara tillverkade i lite olika material, men trä är ett klassiskt material för de allra flesta tumstockar som säljs. 

Vattenpass

Vid alla typer av byggen, eller större renoveringar är ett vattenpass ett viktigt hjälpmedel för att säkerställa att konstruktionen inte lutar åt ett oönskat håll. Även vid simplare uppgifter i hemmet kommer vattenpasset till användning, till exempel vid uppsättning av en hylla eller liknande. Den vanligaste typen av vattenpass är utrustade med så kallade ”rörlibeller” och används för att mäta lutningen på en viss yta. Det finns även andra typer av vattenpass, till exempel slangvattenpass, som används för att mäta lutningen över en längre yta eller runt ett hörn. Det finns ett brett spann vad gäller prisklasser för vattenpass. Ett bra välfungerande vattenpass kostar endast några hundralappar medan vissa professionella modeller kan kosta uppemot flera tusenlappar.  

Skruvdragare

Utöver en vanlig skruvmejselsats kommer de flesta hemmafixare förr eller senare inse värdet i en elektrisk skruvdragare. Välj en maskin som klarar både tjockare och tunnare skruvar och du kommer spara mycket möda och arbete med den vid din sida. Det finns modeller i olika prisklasser och det är värt att fundera över vilka funktioner som är nödvändiga för den maskin du tänker köpa. Skruvdragare kommer i olika styrkor, använder olika typer av batterier och klarar olika varvtal. Genom att handla skruvdragare på nätet sparar man oftast några hundralappar smart eller hur?

Skruvmejselsats

Efter möjligtvis hammaren, kommer skruvmejseln på platsen som det mest ikoniska verktyget som måste finnas i varje verktygslåda. En bra skruvmejselsats behöver du troligtvis bara köpa en gång, sedan har du en skruvmejsel för varje tänkbart tillfälle. Skruvmejselsatser kommer i olika storlekar, med alltifrån fyra delar, till satser med långt över 20 delar. Det är väl värt att se till att skruvmejslarna har ett skönt grepp för att göra arbetet till en behagligare upplevelse. Det går givetvis att bygga upp sin egen skruvmejselsats efter hand genom att köpa mejslar efter behov, och prova sig fram den vägen. Men det billigaste alternativet är oftast att köpa en komplett skruvmejselsats billigt över nätet.

Skiftnyckel

En skiftnyckel är ett måste så fort det kommer till att dra åt, eller skruva loss muttrar och liknande. Den är dels skonsammare mot muttrarna, men den gör det även betydligt enklare att få ett bra grepp, än andra skruvnycklar. Då skiftnyckeln är anpassningsbar till muttrar av olika storlekar är den en billig investering till verktygslådan, då den högst troligt kommer att komma till användning i en mängd olika sammanhang.  

Polygrip

Någon typ av tång kommer sannolikt att vara nödvändig vid arbete i hemmet. Polygripen är ett väldigt användbart multiverktyg som kommer till användning när du behöver hålla emot medan du drar åt med skiftnyckel, eller för att rubba något som sitter lite hårdare åt. Eftersom polygripen har ett justerbart grepp är den, precis som skiftnyckeln, ett relativt billigt men oerhört användbart verktyg att ha i hemmet. 

Verktygsväska 

En gedigen verktygsväska, eller låda, blir snabbt ett måste i takt med att verktygsuppsättningen i hemmet växer. Med rätt väska har du alltid koll på varje verktyg och det går snabbt att plocka fram det du behöver. Det finns både mindre väskor för de verktyg som används mest, eller stora väskor som samlar det mesta. Det är klokt att tänka igenom hur du kommer att använda väskan, kommer den mest att fungera som förvaring eller kommer du att bära den med dig längre stunder? Här handlar det om att tänka praktiskt, hur just du vill förvara dina verktyg. 

Sortimentslåda 

I takt med att du börjar bygga, snickra, och fixa i hemmet kommer du att märka att samlingen skruvar, spik, muttrar och gängor växer. Det kommer att bli nödvändigt att införskaffa en sortimentslåda, hyllor eller en väggpanel för alla askar med olika små komponenter till dina byggen. Det kan mycket väl vara något som byggs på med tiden där nya lådor och askar köps in allteftersom, i takt med att behovet ökar.  

Den här artikeln är en början på Mälardalen VVS serie i “gör det själv” och fler guider/artiklar kommer publiceras i sinom tid. Vi vill även tacka på att tacka Verktygshandlarn för att vi har fått låna bilder där ifrån. Vi rekommenderar även alla hemmafixare att kika igenom deras webbutik för att köpa verktyg via internet.