Varför blir det stopp i avlopp?

Rebecca från Loyalwriter är en erfaren frilansskribent. Här delar hon med sig av sina kunskaper om stopp i avloppet, en klassisk mänsklig plåga!

Stopp i avloppet igen! Detta högst mänskliga problem tycks inte vara någon förskonat. Och det finns anledningar till stopp i avloppet som du inte ens kan göra något åt. Papper som torkar i systemet på grund av att du är på semester och inte spolar dagligen kan vara svårt att motverka. Möjligen kan du be kattvakten om att även spola i toaletten en gång per dag.

Det finns saker som du kan göra för att undvika att det blir stopp i avloppet. Det allra första är att veta vad som orsakar stoppen. Här är några mycket viktiga anledningar till stopp som du bör vara medveten om. Det kan nämligen vara mycket smartare att förstå hur stoppen blir till, och förebygga dessa, än att försöka lösa stoppet med bakpulver…

Servetter och hygienartiklar

Det är så lätt att kasta en binda eller pappershandduk i toaletten och sedan spola. Syns inte finns inte! Nja, så är det tyvärr inte. Och tamponger, tops och bindor löser inte upp sig som stygn i tandköttet. De sitter där i ledningen och långsamt kan det bildas ett stopp som du förr eller senare måste ta hand om.

Hygienartiklar som inte ska spolas ner i avloppet är en av de främsta anledningarna till att det blir stopp. Gör vad du kan för att undvika detta! Om det finns golvbrunn kanske du även vill täcka den med någon form av nät för att inte av misstag skrapa ner produkterna som innebär stopp-risk.

Fett är boven i köket

I köket är en av de främsta anledningarna till stopp i avloppet fett. När du ska diska bör du ta för vana att skrapa av tallrikar med hushållspapper innan de läggs i diskhon. Det drar ner på fetter som du spolar ut med vattnet och som kan sätta sig som en klump i ledningen. 

Låt också vattnet rinna en stund när du diskar. Det kan bidra till att det fett som du ändå släpper ner i avloppet kan spolas bort på en gång. Tänk också på att regelbunden rengöring av avlopp kan få betydelse för utvecklingen av stopp. Både den rengöring som du klarar själv genom att öppna vattenlås och skura ur, och den som du får av proffs på VVS.