Varmvattenberedare

Vi erbjuder installation, utbyte och service av varmvattenberedare oavsett märke, våra erfarna rörmokare har många års erfarenhet av varmvattenberedare av alla slag.

Mälardalen VVS är ett VVS-företag som är auktoriserat enligt Säker Vatten. När du anlitar oss för att få hjälp med varmvattenberedare så är du och din varmvattenberedare i säkra händer. Genom åren har vi installerat många varmvattenberedare. Oavsett om du behöver hjälp med en liten eller modell större så är vi ett tryggt och säkert val.

Utbyte och installation

Vi erbjuder både nyinstallation av varmvattenberedare för dig som inte redan har en varmvattenberedare. Och för dig som har en varmvattenberedare men önskar byta ut den mot en ny erbjuder vi självklart utbyte. Vi hjälper dig mer en gärna i Örebro, Kumla och Hallsberg med omnejd.

Utbyte

I vårt fastpris utbyte varmvattenberedare erbjudande ingår följande, att tänka på är att befintlig el ska vara framdraget på ett fackmanmässigt sätt. Det ska även finns en golvbrunn i samma utrymme som produkten ska installeras i, vilket är för att förebygga vattenskador samt förenkla framtida utbyte.

 • Tömning samt demontering av befintlig varmvattenberedare
 • Montering och påfyllning av den nya beredaren, inkoppling sker till befintlig vatten och el

Förutsättningar för utbyte

 • Varmvattenberedaren ska finns på plasts i närheten av där den skall installeras
 • Platsen ska vara bärfast och hålla för varmvattenredarens vikt
 • Avstängning för vatten skall finnas och vara lätt tillgängligt samt fungera
 • Utlopp för spillrör ska finnas tillgängligt i närheten.

Nyinstallation

Vid komplett installation av en varmvattenberedare där det förut inte har funnits, eller förutsättningarna för utbyte inte är uppfyllda, erbjuder vi en komplett installation från grunden eller ett utbyte med komplettering. Självklart så kan vi även ordna med det elektriska i fall det skulle behövas.

Efter som ingen installation är den andra lik, så erbjuder vi offert vid nyinstallation för att säkerställa att du som beställare får ett korrekt pris redan från början.

Service och felsökning

En vanlig varmvattenberedare är i stort sätt underhållsfri, det är dock rekommenderat att man ger komponenterna runt omkring beredaren lite uppmärksamhet och kärlek.

 • Säkerhetsventiler generellt bör kontrollerar minst en gång per år.
 • Får man ingen värme från beredaren så kan säkringen ha gått eller överhettningsskyddet löst ut.
 • I värsta fall kan även själva beredaren ha rostat hål, då rekommenderar vi vanligtvis ett utbyte.
Varmvattenberedare NIBE
En varmvattenberedare från NIBE

Välja rätt varmvattenberedare

Ett vanligt misstag vid val av varmvattenberedare är att man väljer en för liten eller för stor. Det händer även att man väljer fel typ av beredare. Beroende på vilken kvalité man har på sitt vatten så lämpar sig olika modeller olika bra.

Hur stor varmvattenberedare behöver jag?

Svaret beror helt och hållet på hur mycket varmvatten du behöver, vilket påverkas av följande

 • Hur många personer som finns i hushållet
 • Duschar eller badar ni?
 • Hur många personer kan tänkas använda varmvatten samtidig?

Rostfri, koppar eller emaljerad

En varmvattenberedare har ett inbyggt ”korrosionsskydd” i själva tanken. Beroende på om man har eget vatten eller kommunalt så har vattnet olika kvalité, vilket påverkar vilken typ av korrosionsskydd som är mest lämpat. Lite förenklat så kan man säga att

 • Rostfri – Om vattnet har lågt pH-värde samt är kolsyrehaltigt
 • Koppar – Om vattnet har hög kalkhalt men bör undvikas om du har lågt pH-värde eller kloridhalt
 • Emajlerad – Passar de flesta gångerna, dock bör offeranoden kontrolleras varje år

Osäker på vilken typ som lämpar sig bäst för ditt vatten? Fråga oss så hjälper vi er gärna.

Elpatron eller kontaktelement med värmesköld

Idag är det vanligast med inbyggd elpatron, det finns dock fortfarande en del modeller med värmesköld. Fördelen med värmesköld är att själva värmeskölden inte har någon direktkontakt med vattnet.

Olika tillverkare

Det finns en rad olika tillverkare av varmvattenberedare, de vanligaste och mesta kända är Nibe, CTC och Metro Therm. Sen finns det även mindre kända tillverkare som är något billigare. Men det man ska ha i åtanke är att effektivitet, möjligheten till reservdelar och support skiljer sig även åt.

Visa tillverkare av värmepumpar erbjuder även värmepumpar med inbyggd varmvattenberedare, fördelen med dessa värmepumpar är att du sparar plats samt får allt samlat i en och samma produkt. Ibland kan man dock behöva komplettera med en extra varmvattenberedare i fall man önskar mer varmvatten än vad värmepumpens inbyggda beredare har kapacitet för.

Vanliga frågor om varmvattenberedare

Nedan har vi sammanställt återkommande frågor som våra rörmokare får om varmvattenberedare.

Hur stor varmvattenberedare behöver jag?

Beror på hur många personer ni är i hushållet men mellan 200 till 300 Liter för en familj.

Saknar du svaret på det just du har frågor om när det gäller varmvattenberedare? Kontakta oss i så fall vi hjälper dig gärna med varmvattenberedare men även allt annat inom VVS.

Få hjälp med varmvattenberedare

Vi på Mälardalen VVS, hjälper dig gärna med din varmvattenberedare oavsett om det är nyinstallation eller utbyte. Självklart så erbjuder vi även felsökning och service. Vi hjälper dagligen både företag, föreningar och privatpersoner.

Våra rörmokare finns tillgängliga dels i Örebro med omnejd, men även i omkringliggande städer som Kumla, Hallsberg och Lekebergs kommun.

Så är du osäker eller behöver hjälp med din varmvattenberedare? Kontakta oss redan idag så tar vi det där ifrån.