Rörmokare yrkesutbildning

Rörmokare yrkesutbildning är perfekt för dig som är praktiskt lagd och vill jobba med händerna varje dag. Träffa folk och ha en varierad arbetsdag? Drömmer du kanske om att bli rörmokare? Det är ett trevligt yrke som kan inkludera flera olika aspekter. Innan du bestämmer dig kan det vara bra att se på vilka utbildningar som behövs. Samt vilka möjligheter du har att gå vidare. Egentligen så handlar det om att bli VVS-montör. Förkortningen står för värme, ventilation och sanitet. Det är alltså fråga om lite mer än bara rör och vatten, även om många fortfarande använder sig av benämningen rörmokare. Du har chansen att specialisera dig inom det område du trivs bäst med efter din grundutbildning. Eller så kan fortsätta med en salig blandning av lite av varje.

Rörmokare vilken linje

Om du redan som ung vet vad du vill satsa på så kan du gå en gymnasielinje som är speciellt inriktad på VVS. Du får också lära dig mycket annat på VVS- och fastighetsprogrammet som är den mest vanliga linjen. Dels får du lära dig det praktiska som krävs för att bli en bra rörmokare. Det finns olika system för ventilation och sanitära anläggningar som du lär dig installera. Samt underhålla för det är ju något som bör göras med jämna mellanrum. Ibland går de sönder så du måste kunna felsökning och reparation. Vissa är nya och moderna medan andra har några år på nacken. Med lite erfarenhet kommer du att klara av dem alla.

Men det är inte bara praktiska lektioner som ingår i utbildningen. Som VVS-montör eller rörmokare måste du också ha ett grepp om alla de regler och lagar som finns. Bland annat installationsregler men även bygglagar. Förutom lagstiftning om själva installationerna gäller det att känna till lagarna om miljö och energi. Förutom det som är lagstadgat så är många personer idag intresserade av att respektera naturen redan på ett tidigt stadium i sina byggnader.

En rörmokare måste också känna till hur de kan hålla sig säkra på jobbet. Hur du kan undvika arbetsskador. Du sysslar med stora, komplicerade maskiner och måste ofta ta dig in på svåråtkomliga platser. Det är alltså en väl avrundad utbildning som ger dig en stadig grund att stå på. I slutet får du göra ett gymnasiearbete för att visa att du kan det hela. Sedan kan du jobba som isoleringsmontör, industrirörmontör eller just VVS-montör. Du har därmed flera olika valmöjligheter som alla öppnar upp nya dörrar för dig.

Företagslärling VVS

Om du vill kan du gå direkt till att vara rörmokare lärling. Det vill säga du måste ta en kurs för VVS-montörer som är på 18 veckor först. Företaget som anlitar dig måste också vara anslutna till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl. Detta kan ske på två olika sätt. Antingen är de medlemmar hos installatörsföretagen eller så har de ett hängavtal med Bygg. Oavsett vilket så är det inte alla firmor som kan ta emot dig så du blir godkänd efter lärlingsperioden.

Det tar runt fem år att bli VVS-montör. Under den tiden får du delta i allt som har att göra med det praktiska. Men som lärling måste du också besvara vissa teorifrågor. Poängen är ju att du ska ha en rejäl, praktisk utbildning när du är färdig. Det samma gäller de som redan har en viss utbildning som grund. Vissa skolor godkänner en kombination av lärlingstid och skolgång. Då gör du minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

Företaget där du jobbar som lärling måste garantera för dina kunskaper. Antingen avlägger du prov för det du ska kunna eller så kan de intyga att du har tillräckligt med kunskaper. När du börjar har de nämligen tecknat ett utbildningsavtal, att bli rörmokare via lärlingssystemet är ett accepterat sätt som håller en viss nivå. De måste hela tiden fylla i att du håller måttet, så att säga, och att du fortsätter att gå framåt.

När du lärt dig tillräckligt och har klarat av alla de praktiska och teoretiska delmålen är du redo för det avslutande provet. Då anmäler företaget dig till ett branschprov, och du får ett brev när det är din tur. Här har du chansen att visa vad du kan. Om du klarar det så avslutas det utbildningsavtal som företaget tecknat tidigare. Du får ditt certifikat och är nu utbildad VVS-montör.

Att tänka på inför en yrkesutbildning som rörmokare

Om du har läst något annat och nu vill utbilda dig till rörmokare så finns det vuxenutbildningar. Du kan ansöka om en plats från det du är 20 år gammal, även om en del kan kvalificera sig tidigare. För att kunna göra branschprovet måste du ha godkända betyg i svenska, engelska och matematik, men de kan vara från en tidigare gymnasieutbildning. Cirka två år som lärling är också ett av kraven.

För den som vill ha högskolebehörighet gäller det också att få med sig svenska och engelska. Fråga gärna om råd från din studiehandledare. Många skolor har en extra kurs för den som vill planera för framtida studier. Det ena behöver ju inte utesluta det andra och när du ändå pluggar kan det vara bra att lägga till lite extra.

Att jobba som VVS-montör kan vara mycket tillfredsställande. Du kan syssla med flera olika saker och vissa inriktningar är ganska framåtskridande. Det kräver ofta en bra fysik eftersom du jobbar med tunga saker och i obekväma arbetsställningar. Beroende på vilket företag du jobbar för kan du bli mer eller mindre specialiserad. En del företag jobbar med lite av varje men det är ganska vanligt att lägga fokus på en viss inriktning.

Under utbildningen har du fått lära dig om olika maskiner och verktyg, säkerligen provat på det mesta. Du har fått lära dig olika tekniker för värme, elkraft, ventilation, rörläggning och luftbehandling. Har du gått en gymnasieutbildning har du också fått med dig de vanliga ämnena som naturkunskap, historia, idrott och språk. Det kan du ha nytta av om du vill gå vidare med det du lärt dig. Men många satsar på att jobba som VVS-montörer, det är därför de väljer just den yrkesutbildningen.

Hur lång tid tar det att bli rörmokare?

Det tar ungefär 5 år att bli ”färdigutbildad” rörmokare. Mer korrekt så blir man fullbetald efter 5 år. Man blir aldrig färdigutbildad som rörmokare det finns alltid mer att lära sig.

Är VVS-montör, rörläggare och rörmokare samma jobba?

Ja det är bara olika ord, i nutid så är dock ordet VVS-montör det som används