Rörmokare utbildning

Om du vill bli rörmokare har du en del olika valmöjligheter. Du kan dels gå en gymnasieutbildning och direkt komma in i branschen. Men även om du är äldre finns det mycket bra utbildningar för VVS-montörer. Med andra ord kan du när som helst ta tag i ditt mål att bli rörmokare. Ytterligare ett alternativ är att gå in som lärling och få lära dig yrket direkt från erfarna rörmokare. Du kan välja det som passar dig bäst.

Redan under utbildningen kan du välja vad du vill lägga fokus på. VVS-utbildningarna inkluderar flera olika saker, men du kanske vill jobba med en inriktning. Så när du har sett vad det handlar om kan du välja vart du vill gå. Du kan bli isoleringsmontör eller VVS-montör, eller kanhända industrirörmokare. Alla har samma grund, men med en särskild specialisering.

Vuxenutbildning rörmokare

Vanligtvis kan du börja på KomVux när du har fyllt 20 år. Men i vissa situationer accepterar de även yngre studenter. Just VVS är en populär utbildning eftersom det finns stor efterfrågan på rörmokare just nu. Det byggs som aldrig förr och många vill också förändra sina installationer som blivit gamla och omoderna. Med andra ord kommer du helt säkert ha gott om jobb när du är klar. I denna bransch är det brist på nya, fräscha rörmokare som vill komma igång.

Du får lära dig allt om installationer av olika slag. VVS står för värme, ventilation och sanitet, och det är inom dessa områden du koncentrerar dig. Värmelära och ellära är grundläggande, likaså systemuppbyggnad och sanitetsteknik. Du lär dig löda rör och allting annat praktiskt som en rörmokare måste kunna. Dels får du lära dig om nya installationer men även hur man underhåller dem.

Undervisning

Samtidigt så ingår det undervisning i miljövård och säkerhet på arbetsplatsen. Det är inte direkt en del av det praktiska arbetet men en viktig sak att kunna. Dels ska du kunna uppfylla alla de miljökrav som finns nu för tiden för nya installationer och renoveringar. Lagarna förändras och blir mer restriktiva och du måste ha ett grepp om det. Men i tillägg så är det något som dina kunder är intresserade av. Många byter ut sina gamla anläggningar av just den anledningen. De vill bli mer miljövänliga men också energisparande. Och det är sin rörmokare de kommer att fråga till råds.

En annan viktig del av arbetet som rörmokare är service. Det ligger i yrkets natur att du har med folk att göra. Du måste kunna bemöta dem på bästa sätt och respektera deras egendom. Därför brukar det vara en del av utbildningen. En rörmokare kan komma långt om hen vet hur man hanterar folk. Ofta är de ju lite upprörda också om det handlar om problematiska situationer. Det är därför bra att ha vissa riktlinjer för hur du ska behandla alla du möter.

Gymnasieutbildning rörmokare

Det finns en mycket bra linje för den som vill bli rörmokare. VVS-och fastighetsprogrammet inkluderar allt du behöver för att bli en bra rörmokare. Välj inriktningen VVS så får du med dig allting. Ofta kan du också välja till extra ämnen. Du kanske känner att de inte behövs för att jobba som rörmokare, men de kan vara bra att ha om du vill fortsätta dina studier. Här du möjligheten att inte bara bli VVS-montör men även få behörighet för högskolestudier.

Gymnasieutbildningen är därför mer omfattande, en komplett utbildning. Du pluggar samma ämnen som alla andra gymnasielinjer, om än i lite olika omfattning. Det innebär att du får med dig svenska, engelska, matematik, samhällskunskap och andra intressanta ämnen. Utbildningen avslutas med ett gymnasiearbete där du får visa att du kan både teori och praktik inom VVS. Därefter är du kvalificerad för en gymnasieexamen. Linjen är treårig, och de flesta börjar direkt efter grundskolan. Ett bra sätt att börja ditt aktiva arbetsliv på eftersom du direkt kommer in i ett yrke.

Praktik rörmokare

Det ingår en hel del praktik för den som vill bli rörmokare, vilket ju är helt naturligt när det handlar om ett hantverk. För att du ska få ut så mycket som möjligt av den kan det löna sig att välja rätt firma för din praktik. På större firmor är det ganska vanligt att du bara får följa med, du blir en liten hjälpare åt en rörmokare. Om du praktiserar på en mindre firma är chansen större att de faktiskt behöver din hjälp och att du därför får delta i det faktiska arbetet.

Hitta en firma för praktik

Sedan ska du se vad firman är inriktad på, för det kan hjälpa dig med ditt framtida jobb. Vill du satsa mer på entreprenad så ska du välja ett företag som sysslar med nya byggen där den sortens kunskap används varje dag. Men om du är mer intresserad av att hålla på med service och underhållning kan en liten firma som kallas ut till olika fastigheter vara det bästa valet. Till och med praktikplatsen kan vara viktig och ge dig den rätta inriktningen. Det är också ett sätt att prova på olika saker och se vad som verkar intressant.

Ibland kan det vara svårt att hitta den rätta firman för din praktik så det kan löna sig att vara ute i god tid. Det krävs en del av dem att vägleda en praktikant och ta hand om hen. Därför ska du välja den firma där du skulle vilja göra din praktik och skriva till dem. Ge dem en god anledning till varför de ska acceptera dig och se till att du själv är på det klara med vilken sorts firma det handlar om.

En komplett utbildning

Med denna blandning av teori och praktik kommer du bli en fullfjädrad rörmokare. Du måste kunna teorin om de olika installationerna innan du kan börja praktisera det. Men det är erfarenheten och det faktiska arbetet som gör dig till en duktig VVS-montör eller rörmokare. Du kommer att lära dig om en rad med olika saker. Sedan kanske du mest jobbar med en eller ett par av dessa, men kunskapen kommer att vara en bra buffert för att gå framåt.

Rörmokare lärling

Efter att du har avslutat din rörmokare utbildning och praktik. Är att börja jobba som rörmokare lärling. När du jobbar som lärling har du bland annat rätt till lön. Men det kommer även ställas högre krav på dig som montör.

I takt med att du klarar av lärlingsstegen så kommer du lära dig allt mer om VVS. Samtidigt som det kommer öka din lärlings lön.