Rörmokare lön

För den som funderar på att bli rörmokare kan det vara intressant att veta hur mycket du kan få i lön. Helt klart så finns det olika nivåer, som kan bero på olika faktorer. Bland annat brukar det vara lättare att tjäna mer i storstäderna, men även här skiljer det sig mellan västra och östra delarna av landet. Sedan är det din expertis eller inriktning som kan göra att du får mer eller mindre i lön. Om du har specialiserat dig på något som har stor efterfrågan så kan du ta mer per timme.

Det byggs och renoveras på en helt ny nivå i Sverige. Allt detta har ökat efterfrågan på rörmokare av olika slag, vilket gör det lättare att förhandla sig fram till en bättre lön. Lärlingar kan också göra det, minimilönen är en riktlinje och inte huggen i sten. Men det är framför allt kunskap och erfarenhet som gör att du kan diskutera dina förhållanden och avtala om en rimlig lön. En liten vidareutbildning, till exempel, kan ofta göra stor skillnad.

Rörmokare löneutveckling

När du börjar din lärlingstid så har du inte mycket i lön. Den ligger på runt 60% av vad en färdigutbildad rörmokare får. Det är ändå bättre än ingenting eftersom du ännu inte har ditt certifikat och du kan tjäna pengar medan du lär dig ett gediget yrke. Samtidigt så är upplägget så att du ska lära dig något hela tiden och arbeta dig fram till ett yrke med bra timlön.

För de som kommer från en gymnasieutbildning så ligger den lägsta timpenningen på drygt 100 kronor. Men du kan snabbt jobba dig uppåt och när du nått sista perioden för lärlingar så kan du få över 150 kronor i timmen. Återigen så är det här den lägsta lönen de kan betala dig. Om du är duktig och de har möjlighet så kanske du får mer. Något som det är väl värt att ta upp med företagets ledning. För när det kommer till hantverk så är det ofta en balans mellan vad du kan och vad de är villiga att betala.

Rörmokare timlön

Men hur mycket kan du då förvänta dig när du är fullfjädrad rörmokare? När du tagit ditt prov och fått ditt certifikat? Rörmokare är en av de yrkesgrupper bland hantverkare som får mest i lön. Snittlönen för rörmokare i Sverige ligger på runt 250 kronor i timmen. Det varierar dock bra mycket mellan de olika delarna av landet, på sina håll är skillnaden en hel femtiolapp i timmen. Men om du jämför med andra hantverkare så är snittlönen fortfarande bra. Plus att du kan vara säker på att alltid få jobb, för rörmokare är efterfrågade.

Den höga timlönen beror på att vissa moment måste utföras av en certifierad rörmokare. Våtrum, värmeanläggningar och andra viktiga delar av ett bygge är beroende av en kvalificerad och erfaren rörmokare. Annars kan det bli både dyrt och fel. Därför är det alltid behov av rörmokare, det är ingen annan som kan fylla deras roll. Du kan inte ta in billig arbetskraft från utlandet, för de har inte den rätta utbildningen och certifieringen.

Vad tjänar rörmokare

Än en gång så beror det på olika faktorer. Ibland kan det löna sig att prova på olika firmor, speciellt om du bor i en storstad där valet är lite större. Du kanske måste förhandla dig fram till en lön som du kan leva med. Eller en som du tycker att du förtjänar. Om du inte har något som binder dig till en viss ort kanske du ska prova på att jobba någon annanstans, där lönerna är högre.

Rörmokare har en fördel idag eftersom efterfrågan är stor. På sina håll är det brist på duktiga hantverkare och framför allt då inom VVS. Det handlar ju om så mycket mer än bara dra rör och fixa diskbänkar. Om du ser på marknaden så finns det flera nischer där du kan ta dig in. Bli en expert inom ditt område så har du mer att erbjuda. Isoleringsmontör, värmeanläggningar, entreprenad, valmöjligheterna är många och varierade.

En medellön för rörmokare ligger på runt 35 000 kronor i månaden. Det kan vara lite mer om du jobbar inom den privata sektorn. Offentliga sektorn, det vill säga om du jobbar för kommun eller landsting, är kända för att alltid ligga lite lägre. Men du har andra fördelar med att jobba för dem, som måste tas med i beräkningen. Det är upp till dig och vad som finns på din ort, för alla har sitt eget sätt att jobba på.

Med andra ord går det att lyckas som rörmokare. En hel del beror på dig och din skicklighet, för alla tycker om duktiga hantverkare. Ju mer du kan och desto större erfarenhet du har, desto bättre kan du förhandla om din lön. Om du lägger ner lite tid och pengar på en vidareutbildning eller specialisering så har du ännu större chanser att kunna få mer betalt. Men även en helt vanlig rörmokare brukar inte ha några problem med att hitta jobb med en rimlig lön.

Vad tjänar rörmokare i Norge?

Bra många har provat på att jobba i Norge, inom flera olika yrkesgrupper. Här har du stora möjligheter att tjäna pengar för lönerna är mycket högre än i Sverige. En rörmokare kan räkna med minst 50% mer i lön, ibland till och med det dubbla. Dels är lönerna redan högre i grannlandet, men som svensk så betalar du också mindre skatt i början. Arbetstiderna är lagom långa med bra chanser för övertid, som naturligtvis är bra betalt.

Det är ganska vanligt att jobba intensivt i Norge under några dagar eller ett par veckor för att sedan åka hem och vara med familjen. Om du planerar det väl kan du vara där måndag till torsdag för att sedan vara hemma hela helgen. Naturligtvis utgår det från att du inte bor allt för långt från gränsen. Andra jobbar två veckor i Norge, för att sedan vara hemma två veckor. Även med dessa arrangemang kan du tjäna mycket mer varje månad.