Installera bergvärme

Allt fler väljer att installera en bergvärmepump. Det finns flera fördelar, bland annat sparar du in på fossila energikällor. Solen värmer upp berggrunden, och det enda du gör är att använda denna energi till att värma upp ditt hus. Med de rätta tillvalen kan du även kyla ner hemmet när det är varmt ute. Allt genom att ta tillvara en källa till energi som redan finns där.

Du kan också spara in rent ekonomiskt. Vi på Mälardalens VVS erbjuder värmepumpar i Örebro som är lätta att underhålla, dom sköter sig mer eller mindre helt självt. Det tar inte lång tid innan du sparat in kostnaden för inköp och installation. Jämfört med olja kostar det ungefär bara en tredjedel varje år att värma upp huset med bergvärme.

Bra möjligheter till billig installation

Det kostar minst 100 000 att installera bergvärme, ibland ännu mer. Totala priset beror bland annat på vilken pump du väljer och om du redan har ett bra system i huset. Ofta måste du också byta ut elementen och eventuellt installera slingor i golvet. Annars är borrningen en stor utgift som utför cirka en tredjedel av den totala kostnaden. Som ert lokala VVS-företag och rörmokare i Örebro kan vi ta fram en överskådlig kalkyl åt dig.

Du kan spara in pengar genom att välja en enklare och mindre modell av pump. Detta kan dock vara mindre smart i längden. Vi har stor erfarenhet av värmepumpar i Örebro och kan ge dig den information du behöver för ditt beslut. När du vet hur djupt hålet måste vara och hur stort hemmet är blir det lättare att välja en bra pump. Vanligtvis så är det bäst att ligga lite över de du egentligen behöver, så att du verkligen kan utnyttja den värme som alstras.

Avdrag som sänker priset

Installation av bergvärme går under ROT-avdraget. Detta innebär att du kan få en skattereduktion på upp till 30% av kostnaden för arbetet. Naturligtvis finns det en rad med regler runt detta avdrag, men du kan spara stora pengar på att kunna dra av kostnaden för hantverkarna.

Till att börja med måste huset vara minst fem år gammalt. Detta räknas vanligtvis från den tidpunkt då det byggdes färdigt. Sedan måste du helt eller delvis bo i det hus där bergvärmen ska installeras. Här räknas dock även fritidshus in, vilket ger dig ytterligare möjligheter. Ett undantag till regeln är om dina föräldrar bor i huset, men du äger det och betalar för installationen.

Ett annat krav är att hantverkaren inte är en nära släkting eller på annat sätt har koppling till din familj. De måste ha F-skattsedel och du kan maximalt dra av 50 000 kronor om året. Det finns dock möjlighet att båda makarna kan utnyttja ROT-avdraget, vilket verkligen kan reducera dina kostnader. Du behöver inte vänta på att få tillbaka dina pengar utan de kan dras av direkt på fakturan.

Välj ett bra alternativ

Det kan vara bäst att se sig omkring lite grand innan du bestämmer dig. Ta reda på vad olika hantverkare vill ha och hur mycket den bergvärmepump du är intresserad av kostar. Vi på Mälardalens VVS i Örebro är experter på värmepumpar och självklar kan vi hjälpa dig att jämföra dina alternativ. Du ska välja den som passar dina behov allra bäst. Det är inte alltid vist att ta det billigaste valet, utan se efter noga vad som är inkluderat.

Om du velar mellan två olika pumpar är det ofta bäst att ta den som är lite kraftigare. Du har större möjligheter med den, speciellt om du vill koppla in lite extra system vid ett senare tillfälle. Många använder sin bergvärme både som luftkonditionering när det är varmt ute och till uppvärmning under den kalla årstiden. Det kan därför vara bäst med en bergvärmepump som klarar av allt detta.

Osäker på vilken värmepump som skulle passa bäst just för din fastighet? Kontakta oss på Mälardalen VVS så hjälper vi dig att välja rätt värmepump