Vattenfelsbrytare försäkring mot vattenskador

Vattenskador är några av de mest kostsamma skador som kan uppstå på en fastighet. Dessutom innebär dom ofta att fastigheten måste utrymmas under en viss tid och att hantverkare måste bryta upp golv och väggar för att utföra fuktsanering. En vattenskada är dessutom försäkringsbolagens värsta mardröm.

Det finns dock ett enkelt sätt minska risken för vattenskador och öka sin egen trygghetskänsla – och kanske även försäkringsbolagens? Lösningen stavas vattenfelsbrytare. I och med den tekniska utvecklingens framfart blir vattenfelsbrytarna allt med intelligenta och användarvänliga. Fler funktioner adderas och liksom så mycket annat i dagens hem blir produkterna uppkopplade. En uppkopplad vattenfelsbrytare tänker du? Ska det verkligen vara nödvändigt? Låt oss redogöra för de fantastiska fördelar som finns med framtidens vattenfelsbrytare – och kom ihåg – Mälardalens VVS hjälper dig med allt från rådgivning till installation.

Hur fungerar en vattenfelsbrytare?

En vattenfelsbrytare är en typ av datoriserad sensor som monteras i närheten av vattenmätaren. Den fungerar genom att läsa av vattentrycket, temperaturen samt användningen av vatten på ledningen. Den består oftast av en kulventil, en elmotor och själva dator. Efter installationen börjar vattenfelsbrytaren att registrera användningen av vatten på ledningen. Tillslut har den skapat ett unikt användarmönster baserat på det hushåll den sitter i. Nu vet alltså vattenfelsbrytare vad som är normal användning. Skulle nu något avvikande ske, så som att det förbrukas en konstant del vatten under en längre tid, eller att trycket förändras drastiskt, så kommer vattenfelsbrytarens dator att förstå att något inte står rätt till och då skicka en signal till ventilen som stänger huvudledningen.

En vattenfelsbrytare fungerar alltså genom en enkel installation på huvudledningen med kommer skydda hela fastigheten. Många utav dagens vattenfelsbrytare har även tillgängliga appar att ladda hem till telefonen för att på så sätt kunna ta del av hushållets användarmönster och kanske kunna ge familjen en och annan tankeställare över den egna vattenförbrukningen. Dessutom varnar även apparna om ett läckage sker och kan även varna för risk för frusen ledning om temperaturen på ledningen blir för låg.

Vattenfelsbrytare – säkrare än vattenlarm

Många larminstallatörer erbjuder idag vattenlarm i sitt utbud av hemlarm och brandvarnare, med mera. Ett vattenlarm reagerar dock enbart på fukt exakt där den är installerad, till exempel under en diskmaskin. Man placerar nämligen ut sensorer på platser där man tror att vattenläckage kan uppstå. Men ett vattenläckage kan dock uppstå överallt på en ledning och det är inte sällan den uppstår mitt på en ledning. Ett vattenlarm kommer då inte att reagera på detta och man vaggas istället in i en sorts falsk trygghet.

Installationen vattenfelsbrytare

Låt en auktoriserad rörmokare installera en vattenfelsbrytare och gardera dig på så sätt mot alla typer av läckage. Vi på Mälardalen VVS är verksamma i Örebro med omnejd och kan hjälpa just dig. Vi som jobbar med VVS vet även värdet av att kunna provtrycka sitt system, vilket är en bonusfunktionerna med att ha en vattenfelsbrytare. Många av lösningarna på marknaden idag kan schemaläggas så att dom utför automatiska provtryckningar av ledningarna exempelvis varje natt. 

För oss som behörig installatör är installationen av en vattenfelsbrytare mycket enkel och smidig. Ofta sätter man den som sagt nära själva vattenmätare. Beroende på vilken typ av vattenfelsbrytare man väljer samt hur avancerad den är, så kopplar man eventuellt upp den på hushållets WiFi för att kunna styra funktionerna via en app.

Vill du veta mer om vattenfelsbrytare eller prata om en eventuell installation? Kontakta oss idag så berättar vi mer

Avslutningsvis ett tips – efter utförd installation, prata med ditt försäkringsbolag. Försäkringsbolagen är som sagt livrädda för vattenskador då dessa för med sig mycket stora kostnader. Om du som kund visar att du garderat dig med en vattenfelsbrytare så kommer du ha goda förutsättningar att förhandla ned din premie.