Toalett vanliga problem och olika typer av toaletter

Toalett och toaletter finns i många olika former och utföranden. I den här artikeln kommer du få lära dig mer om toalettens dag, toalettens historia, olika typer av toaletter och hur man bäst gör rent en toalett.

De flesta av oss ägnar inte allt för mycket tid till att fundera över toaletten. Vi förväntar oss att den ska finnas tillgänglig och att den ska fungera. När den inte gör det innebär det plötsligt ett stort problem i vardagen. I den här artikeln går vi igenom några intressanta fakta om toaletter, några olika typer av toaletter som finns, samt vanliga problem som kan uppstå kring toaletter.

Toalettens dag

Den 19 november varje år uppmärksammas toalettens dag, eller världstoalettdagen, världen över. Det är FN som grundat dagen för att öka medvetenheten om de sanitetsbrister som råder runt om i världen.


Det är lätt för oss i Sverige att ta för givet att en toalett ska finnas överallt. Faktum är dock att omkring 60% av världens befolkning antingen saknar toalett i hemmet, eller har en som inte kan hantera avfall på ett säkert sätt. FN skriver också att nästan 900 miljoner människor fortfarande uträttar sina behov på andra platser än en toalett, vilket innebär att stora mängder avföring inte hanteras alls.

Skolor världen över saknar utrustning för att barnen ska kunna tvätta händerna, vilket är ett annat sanitetsproblem som uppmärksammas på toalettens dag. Sanitet och hygien är frågor som är starkt kopplade till fattigdom. Att reducera den extrema fattigdomen är ett av FN:s huvudmål. Av dessa skäl uppmärksammas toalettens dag varje år runt om i världen.

Water Aid har även publicerad en rapport ”The Crisis in the Classroom” om hur pass illa problemet är.

Toalettens historia

Att behöva uträtta sina behov är ingenting nytt. Det är inte ens något som utmärker människan, utan något alla möjliga djurarter behöver göra. Vad som däremot är unikt för oss, är att vi har byggt särskilda system för att effektivt kunna gå när vi behöver, var vi än är, och på ett hygieniskt sätt kunna göra oss av med avfallet. Förkortningen WC kommer från engelskans water closet, och är vad vi vanligtvis menar när vi säger toalett idag. WC:n, eller vattenklosetten, innebär alltså en toalett med vatten som är kopplad till ett avloppssystem. Dessa dök först upp i Europa någon gång på 1800-talet.

I början var det främst överklassen som hade råd att installera dessa toaletter, men framåt 1900-talet började även vanliga hushåll i städerna att skaffa vattenklosetter. På landsbygden skulle det dock dröja ännu längre, då många använde utedass långt in på 1900-talet, eller till och med uträttade sina behov ute i naturen.
Framåt mitten på 1900-talet började det dock bli relativt vanligt att vattentoaletter installerades i nybyggda hem. Omkring 1970 hade de flesta svenskar tillgång till ett eget badrum och toalett i sina bostäder.

Olika typer av toaletter

De allra flesta hushåll har en vanlig WC. Måtten på en vanlig toalett kan variera, men ett vanligt rekommenderat standardmått är att den har ett djup på 700 mm. De flesta toaletter har ett djup däromkring. För den som planerar en liten toalett är det viktigt att tänka noga på hur den ska inredas. En smart tumregel är att inredningen på en liten toalett behöver lämna åtminstone 80 centimeter på bredden, och 120 centimeters djup där toalettstolen ska stå.

Förutom den vanliga klassiska WC:n finns det ett antal andra varianter, dels olika sorters vattentoaletter, dels torrtoaletter.
Några vattentoaletter som finns är:
Toalett med vakuumsystem. Dessa kräver väldigt lite vatten eftersom avfallet förs ut med hjälp av vakuum. Det enda som vatten som används är vid sköljning av toaletten.
Toalett med urinsorterande funktion. I dessa spolas urinen ut till en särskild tank kopplad till hushållet. Det andra vattnet från hushållet spolas ut för behandling i en anläggning.
Vanlig WC. En vanlig vattentoalett som finns i de flesta hem. Att spola en vanlig WC kräver ofta cirka 2–4 liter vatten per spolning.

Utöver vattentoaletter finns en mängd olika torrvarianter. Här är några av dem:

  • Utedass. Används ofta vid lantställen eller fritidshus. De kallas även latriner och brukar många gånger vara av väldigt simpel design.
  • Torrtoaletter. med urinsorterande funktion. I dessa sorteras urinen genom ett utlopp på framsidan, och avföring, papper och liknande insamlas till en särskild behållare.
  • Kvarntoalett har en inbyggd kvarn som maler ner och finfördelar innehållet. Det finns även en pump inuti toaletten som hjälper till att pumpa iväg själva avfallet.
  • Biologiska toaletter. Dessa toaletter är avsedda för att kompostera avfallet och kallas ibland för mulltoaletter. I en sådan samlas avfallet in en stor behållare och komposteras så att det omvandlas till mull. Dessa toaletter kräver tömning på regelbunden basis.
  • Förbränningstoalett. I en sådan toalett samlas avföring in i en påse som sedan förbränns i en särskild förbränningskammare. Gasol eller el krävs ofta för att driva förbränningen.
  • Frystoalett. I en frystoalett samlas allt avfall in i påsar och blir nedfryst långt under 0 grader. På så vis avstannar tillväxten av bakterier i avfallet.
  • Paketeringstoalett. Här försluts avfallet efter varje användning i en separat folieförpackning, och förs ut till en särskild behållare. Det förekommer att särskild folie används, som kan brytas ned i naturen.
toalett vanliga problem
Toalett vanliga problem och felsökning

Vanliga problem och felsökning toalett

Här går vi igenom några vanliga problem som kan uppstå i toaletten, samt hur du själv kan undersöka vad felet beror på.


Toalett som rinner

Det är relativt vanligt att en toalett rinner på ett oönskat sätt. Om toaletten står och rinner hela tiden, även när man inte använder den, är det något som är fel.

En vanlig anledning till detta att bottenpackningen är defekt. Det medför att den inte är tillräckligt tät och då rinner det i toaletten. Om man stänger av vattentillförseln till toaletten och den fortsätter att rinna ändå, är det ganska troligt att problemet har att göra med bottenpackningen.

En flottörventil som inte håller tätt släpper igenom vatten, vilket är en orsak till rinnande toalett. Det går att byta ut flottörventil, men det är viktigt att man noga kontrollerar att man köper en modell som passar just sin toalett.

Ett alternativ till att försöka felsöka och åtgärda felet själv är att anlita en rörmokare som kan hjälpa till. På en äldre sliten toalett är det många gånger mer gynnsamt att ersätta eller rusta upp alla rörliga delar i toaletten. Då slipper man köpa en ny stol, men får en toalett som fungerar som ny och kommer att hålla många år till.

Stopp i toaletten

Om man använder för mycket papper eller har försökt spola ner föremål som inte hör hemma i toaletten, kan det bli stopp. Det kan märkas genom att spolningsfunktionen börjar fungera allt sämre och att vattnet stiger för högt vid varje spolning. För att undvika stopp är det viktigt att inte spola ner något utom det avfall och papper som är avsett för toaletten. Om nedspolade objekt redan sitter fast är det inte rekommenderat att försöka lösa det själv, eftersom det ofta kan förvärra situationen och trycka ner stoppet längre ner i avloppsröret. Kontakta istället den som äger fastigheten eller anlita professionell hjälp.

Toalett låter efter spolning

Alla toaletter låter efter spolning då vattnet fylls på och toaletten förbereds inför nästa användning. På vissa toaletter kan ljudet dock vara högre och mer långvarigt än andra. Vanligt är att vissa äldre toaletter börjar låta irriterande mycket. En tänkbar anledning till att det låter är att det rinner ut i vattencisternen. Om flottören inte håller tätt kommer vatten att fyllas på lite då och då, vilket medför att det låter. Det går att undersöka om detta är fallet genom att lyfta på locket på toaletten, dra för att spola och sedan kontrollera om vattnet lyckas hållas inne när det fylls på.

Anlita rörmokare för att laga trasig toalett

Finns det något du funderar över när det gäller toaletter? Kanske har du en toalett hemma som inte funkar som den ska. I så fall kontakta oss på Mälardalen VVS. Våra serviceinriktade rörmokare i Örebro hjälper dig mer en gärna. Vi hjälper dagligen både företag, privatpersoner och fastighetsägare.

Rengöring toalett

Det är viktigt att regelbundet rengöra toaletten eftersom en smutsig toalett innebär en sanitetsrisk. Det även allmänt ofräscht med en fläckig eller illaluktande toalett.

Det finns många rengöringsmedel anpassade för toaletter. Det gäller att du är noggrann och läser igenom. Ta dig tid att läsa igenom vad de olika preparaten är till för, samt hur de ska doseras och användas.

Det går även att göra rent och fräscht i toaletten med enkla ingredienser som brukar finnas i hemmet. Ett tips som fungerar är att rengöra toaletten med ättika och bakpulver. Gör såhär:

  • Fyll på en sprejflaska med ättika och spraya överallt inuti toaletten. Det går även att tillföra några droppar eterisk olja, såsom citron- eller lavendelolja, för att skapa en behaglig doft.
  • Strö bakpulvret över tillsammans med ättika och se till så det blidas bubblor och skum. Använd en vanlig toaborste för att göra rent hela toaletten.
  • Avsluta med att spola rent.

Sammanfattning

Toalettens dag är den 19 november varje år. Den syftar till att skapa medvetenhet kring de sanitetsproblem som finns världen över, till följd av fattigdom och avsaknad av toaletter, rent vatten, och så vidare.

Under den senare delen av 1900-talet blev vanliga vattentoaletter populärare. Det finns en mängd andra toalettsorter, utöver vanliga WC, både vattentoaletter- och torrtoaletter.

Vissa vanliga problem med toaletten hemma går att lösa själv, men det är ofta rekommenderat att anlita en rörmokare för att inte göra problemet värre eller förstöra delar toaletten / avloppssystemet i hemmet.

Det finns många rengöringsprodukter avsedda för toaletten, men det går även att använda vanliga hushållsprodukter som bakpulver och ättika för att göra rent själv.