Planera badrummet på rätt sätt 12 tips

Det är väldigt många val man behöver göra när man ska planera en badrumsrenovering, både stora och små val. För att man inte ska råka missa något så har vi på Mälardalen VVS sammanställt en kortare lista med tips ifrån våra rörmokare i Örebro. Som privatperson har du även i vissa fall ha rätt till ROT-avdrag för kostnaden av hantverkare till badrumsrenoveringen.

Badrummets heligaste duschupplevelse

Bland det absolut viktigaste i ett badrum är ju själva duschen. 
Beroende på hur det ser ut hos just dig så finns det olika lösningar, kanske är ett duschdraperi rätt val för dig eller vill du hellre glassa in hela duschen? 
Vad du behöver fundera på är hur och var du vill placera själva golvbrunnen eftersom det avgör var du kan placera duschen. Det finns bland annat möjlighet att placera golvbrunnen längst med vägen i stället för mitt i badrummet så du slipper stå på själva golvbrunnen när du duschar.

Bygga in rören i badrummet

Med den moderna tekniken och de regelverk som finns idag så har man möjlighet att bygga in rören som är avsedda för badrummet inne i själva väggen. Det tar ingen extra plats och skapar en mycket mer stilren känsla i badrummet.

Detaljerna som gör badrummet

Tänk på att det är de små detaljerna tillsammans med den övriga stilen på badrummet som skapar helhetsupplevelsen så var extra noggrann med detaljerna.
Här har du stora möjligheter att skapa ett högst personligt intryck, självklart rekommenderar vi att lägga en slant extra på kvalitéts grejer. 
Du kan även förmedla olika känslor på ett väldigt enkelt sätt med tillbehör som toapappershållare, doftljus, handdukstork, korgar och tvålfat och en andra massa andra roliga och personliga saker. Varför inte låta Darth Vader hålla i toapappret t.ex.

Enkelt att byta ut badrumsmöbler

Tänk på att det är betydligt enklare att byta ut möblerna i ett badrum än vad det är och byta ut klinkers och kakel. 
Därför rekommenderar vi att verkligen tänka till när det kommer till själva valet utav klinkers och kaklet.  
Ett bra val av kakel och klinkers nu kommer underlätta längre fram om du känner för att förnya ditt badrum.

Golvvärme eller radiatorer

Golvvärme har många fördelar jämfört mot vanliga radiatorer. Du sparar på utrymmet vilket är en väldigt bra fördel i ett badrum, ingen gillar när det är trångt i badrummet. Det blir även lättare att städa av badrummet samtidigt som golvvärme bidrar till en behagligare värme fördelat över hela badrummet och torkar effektivare upp fukt.

Inbyggt badkar

Förr i tiden så var det de svenska byggreglerna som satte stopp för inbyggnation utav badkar i badrummet. Nu för tiden så har nya lösningar och nya material tillkommit vilket gör det möjligt att bygga in badkaren på ett säkert sätt utan att tumma på kvalitén eller bryta några regler.

Kakel och klinkers viktig att tänka på

Större plattor bidrar till att skapa en upplevelse av att badrummet är större än det faktiskt är.
På golvet bör plattorna helst vara 20 x 20 centimeter för att det ska gå att skapa ett optimalt fall med en klassisk golvbrunn. 
Samtidigt som det går att installera golvbrunnen längst med väggen vilket ger dig mycket mer frihet att välja vilken storlek du vill ha på just dina plattor i ditt badrum.

Mer lagringsutrymme med underskåp

Något som är lätt hänt att man missar när man planerar ett badrum är lagringsutrymme.
Beroende på hur många man är som ska dela på badrummet så varierar behovet av lagringsutrymme. 
Underskåp är en smart lösning när det kommer till lagringsutrymme samtidigt som de ger en bättre överblick över attiraljer jämfört med ett klassiskt spegelskåp. 
Genom att inte ha ett spegelskåp utan endast en spegel över handfatet så känns badrummet större än vad det faktiskt är.

Mindre badrum

Om du som många andra har det begränsat med utrymme och behöver tänka till lite extra när det gäller själva planeringen av ditt badrum så rekommenderar vi att välja möblerna och inredning med extra omsorg. 
En bra grundprincip är att fråga sig själv behöver jag verkligen just den här produkten, exempelvis en bred handdukstork. Eller skulle det fungera lika bra om jag väljer en högre men smalare handdukstork?

Rätt handdukstork

Den största frågan man behöver ställa sig för att veta vilken handdukstork som är rätt för just ditt badrum är hur många handdukar behöver du torka samtidigt? 
Det absolut bästa för ekonomin och även miljön är en handdukstork som både kan använda vattenburen värme och el. 
Då kan du använda el på sommaren för att hålla nere fuktigenheten medan du använder vatten på vintern för att hålla nere kostnaden. 
En vertikal handdukstork passar oftast bättre på mindre ytor.

Välj rätt i djungeln av blandare

Det finns ett väldigt stort utbud utav olika blandare på marknaden och det är inte alltid enkelt att välja rätt som privatperson.
Det man bör tänka på är dels att blandaren ska uppfylla de krav och föreskrifter som vi har här i Sverige, vi hjälper dig gärna välja rätt om du är tveksam. 
Du behöver även tänka på att det ska vara en blandare som du trivs med och passar bra in i badrummet. Den ska trots allt passa bra ihop med tvättstället och duschen/badkaret för ett snyggare badrum.

Välj rätt toalett för badrummet

När den vattenbaserade toaletten kom att ersätta ute dasset så hände det inte mycket på ganska lång tid men nu i modern tid har utvecklingen tagit fart igen. T.ex. så använder en äldre toalett ungefär 10 till 15 liter vid varje spolning utav toaletten medan en nyare och modernare toalett endast använder mellan 2 till 4 liter. 
Det finns även en hel del smidiga och trevliga funktioner i nyare toaletter t.ex. mjukstängande sits, perfekt när du är uppe för ett besök mitt i natten och inte vill att locket smäller igen. Det finns även toaletter där du slipper du använda toalettpapper då de istället har inbyggd bidé och torkfunktion.

Finns det något du funderar över?

Själv klart så finns vi här på Mälardalen VVS och våra rörmokare i Örebro tillgängliga för dig som planerar ditt framtida dröm badrum för fullt. Vi är även säkert vatten certifierade vilket är en extra trygghet för dig som kund. Då det ställer stora krav på oss som VVS företag och de badrumsrenoveringarna vi utför.