Renovera badrummet

Sverige har sett en ganska stor ökning av badrumsrenoveringar på senare år – mycket tack vare ROT-avdraget som gjort det extra förmånligt för privatpersoner att anlita hantverkare för den typen av arbete. Kanske går även du i tankar att göra om badrummet? Men vart börjar man? Vi har svaren!

Planeringen av badrummet

Den första frågan man bör ställa sig är “hur omfattande förändring vill man göra av sitt badrum?”. Kan man tänka sig att låta toaletten stå där den står idag, men att man byter ut den? Och kan handfat och dusch stå kvar på samma plats? Detta kommer påverka priset i slutändan. Vill man göra en total förändring och kanske ta bort duschen och ställa dit ett badkar, eller installera ett bubbelbad, så innebär det även mer jobb i själva grundarbetet.

Börja med att skissa upp en ritning över hur placeringen av de olika installationerna. Kontakta sedan rörmokare för att stämma av planeringen. Du kan i det här läget få en offert på vad VVS-arbetet kommer att kosta.

Sedan är det dags att planera exakt vilka installationer man vill ha. Ett tips här är att kolla runt på många av de fysiska butikerna då dom ofta säljer ut badkar, med mera för att göra plats för nyheter. Gällande WC så är det mycket populärt att ha vägghängd WC-stol. Och visst är det skönt att slippa de klassiska stolarna som samlar så mycket damm och som kan vara en ren plåga att få rent? Hör även här med rörmokaren gällande förutsättningarna för att ha vägghängd WC-stol i just ert badrum.

Gällande val av kakel rekommenderar vi ett besök hos en kakelhandlare för inspiration. Tänk på vilken ton ni vill ha i badrummet. Försök att lägga plattor bredvid varandra för att se hur dom passar ihop rent färgmässigt. Stora kakelplattor blir ofta snyggt i större badrum. Är badrummet litet kan det se aningen större ut om man väljer mindre plattor. Tänk på att plattorna på golvet nära brunnen inte kan vara för stora, då man bygger ett så kallat fall vid varje brunn. Alltså en lutning så att vattnet ska rinna mot brunnen.

Plattsättaren har färdiga prislistor och tar olika betalt beroende på vilket typ av plattor ni väljer. Det är i regel dyrare att sätta stora kakelplattor och mosaik är ännu dyrare. Sedan finns det olika pris beroende på vilken fog man väljer, vilka kakellister man vill ha, osv.

I själva planeringen är det också mycket viktigt att välja vilken typ av brunn man vill ha. Vill man ha en så kallad väggnära brunn så behöver rörmokaren veta detta då det påverkar underarbetet. Det är även väldigt viktigt att man väljer säker vatten certifierad och behöriga rörmokare. Dels för att du som kund ska känna dig säker med att renovering av badrummet blir fackmannamässigt utfört. Vilket även minskar risken för vatten och fuktskador det är även ett krav som försäkringsbolagen har. Alla våra rörmokare i Örebro är behörig och har säker vatten certifierade vilket är en trygghet för dig som kund.

Kalkylen – den totala kostnaderna för badrumsrenoveringen

När all planering är gjort med rörmokare, plattsättare och eventuell snickare och ni bestämt er för vilket kakel ni vill ha så är det dags att ta fram en slutgiltig kalkyl. Förhoppningsvis stämmer den någorlunda överens med den budget ni hade när ni startade projektet. Men det är inte ovanligt att det drar iväg lite då finare kakelplattor som sagt ofta innebär även dyrare offert från plattsättaren. När kalkylen är spikad är det dags att sätta igång.

Renovera badrummet 1

Utförande – nu går det undan

När man väl beställt jobbet så brukar det gå ganska fort att få badrummet färdigställt. Tänk på att om du ska beställa själva installationerna till badrummet själv så måste dessa finnas tillgängliga för rörmokaren och plattsättaren när det är dags att köra igång. Ofta börjar projektet med ett visst mått av rivningsarbete för att få ut det gamla.

När det gamla badrummet är rivet så börjar rörmokaren och snickaren med att ordna med grundarbetet. Sedan kommer plattsättaren och gör golv och väggar. Därefter tar eventuellt rörmokaren över igen för att installera själva WC-stolen, handfat och dusch, med mera. Slutligen krävs det kanske en sista inkakling av plattsättaren och lite målning, sedan är er nya badrum färdigt.

Slutligen vill vi tipsa om något som många lägger ganska lite tanke på men som är helt avgörande för slutresultatet – belysningen. Rätt ljus kan ge oanade effekter som får badrummet att se både större och lyxigare ut. Varför till exempel inte bygga en nisch på badrumsväggen och belysa den med spotlights i dess tak. Det kommer bli snyggt!

Kontakt oss på Mälardalen VVS för badrumsrenoveringar i Örebro med omnejd. Vi kan hjälpa er att undersöka förutsättningarna för ert drömbadrum i er fastighet. Vi hjälper er även att få koll på kostnaderna för ert nya badrum.

Badrumsrenovering som utförs på rätt sätt är alltid ett roligt projektet – det kan vi lova!