Passar en luft luftvärmepump ditt hus?

Är du i processen att införskaffa en ny värmekälla till ditt hus? Du står kanske i valet och kvalet mellan olika värmepumpar och funderar vilken som skulle passa just ditt hus bäst. Luft luftvärmepumpen är det billigaste alternativet bland värmepumparna och har en rad andra fördelar. Men hur vet du om det är den rätta lösningen för just ditt hus?

Fortsätt läs nedan så ska vi hjälpa dig på jakten efter en ny värmepump!

Luft luftvärmepumpen passar hus utan vattenburet värmedistributionssystem

En luft luftvärmepumpen värmer upp huset med hjälp av en eller flera fläktmoduler som placeras i huset istället för att kopplas till ett vattenburet distributionssystem. Luft luftvärmepumpen därför ett ypperligt alternativ för dig som till exempel ska byta direktverkande el mot en mer miljövänlig och energisnål värmekälla.

Har ni dock redan ett installerat vattenburet värmedistributionssystem, till exempel radiatorer eller golvvärme, så kan en annan värmepump vara ett bättre alternativ. Alternativt kan ni satsa på luft vattenvärme, jordvärme eller bergvärme.

Luft luftvärmepumpen passar småhus med öppen planlösning

Eftersom värmen från en luft luftvärmepump distribueras med en fläkt är det optimalt om huset har en öppen planlösning. På så sätt slipper den varma luften enkelt att strömma genom rummen. Om huset har flera våningar kan du alternativt välja att installera två sammankopplade fläktmoduler, ett så kallat multisplitsystem, så att den varma luften slipper åt på båda våningarna.

Om ditt hus är mycket stort med många små rum är det inte optimalt att investera i en luft luftvärmepump eftersom värmedistributionen blir ineffektiv. Är huset stort kan rum som är långt ifrån värmepumpens innedel ha en temperatur som ligger 1-2 grader under den inställda temperaturen. Vid sådana fall kan, igen, en värmepump med ett vattenburet distributionssystem passa bättre, eftersom det på ett effektivare sätt kan sprida värmen i huset.

Luft luftvärmepumpen passar en mindre budget

Luft luftvärmepumpen är det billigaste värmepumps alternativet. Priset på en luft luftvärmepump ligger mellan 5000 och 30 000 kronor. Vilket är mycket lågt i jämförelse med till exempel bergvärme som kostar från cirka 130 000 kronor (total entreprenad).

Luft luftvärmepumpar i de lägre prisklasserna är ofta små och passar till exempel bra till fritidshus och garage. Lösningar som passar större villor ligger oftast i de högre prisklasserna.

Det är det låga priset och den enkla installationen som gör luft luftvärmepumpen till ett populärt val. Speciellt när det kommer till mindre hus, fritidshus eller som komplement till andra värmekällor.

Luft luftvärmepumpen passar mindre bra i hus lokaliserade långt norrut

Om ditt hus finns långt upp i norr där utetemperaturen sjunker lägre än -15 under flera dagar på vintern kan det vara mer passande att investera i till exempel bergvärme.

Luft luftvärmepumpar används oftast, i resten av världen, för att kyla ned hus, som airconditioning. Det finns dock modeller som är gjorda för att värma upp hus, som bra kan användas i nordiskt klimat. Dessa bör fungera bra ända ned till en utetemperatur på -15 grader. Men redan när utetemperaturen närmar sig 0 gradigt sjunker effektiviteten för värmepumpen. Så om du bor på ett ställe med hårt och kallt vinterklimat kan jordvärme eller bergvärme vara en mer stabil och effektiv lösning.

När utetemperaturen är låg uppstår det även mer jobb med luft luftvärmepumpen. Värmepumpens utedel kan behöva avfrostas för att den ska fungera optimalt. Frosten kan bildas redan vid en utetemperatur på 5 grader. En faktor som även bör tas i beaktande när du väljer vilken värmepump som passar dig bäst.