ROT-avdrag för VVS

Är du en villaägare som inte äger någon praktisk erfarenhet? Måste du anlita rörmokare? Det måste inte bli en dyr historia, för ett tag sedan återinförde regeringen ROT-avdraget. Detta avdrag har återinförts till glädje för alla som planerar att fixa hemma. Det betyder att du som privatperson kan få avdrag på upp till 30% av arbetskostnaderna i deklarationen år 2019.

Om du är villaägare så vet du redan vid det här laget att saker och ting går sönder. Och går det inte sönder, så behöver det renoveras. Därför är det en enorm fördel att redan innan vara praktiskt lagd. Men hur går det för dem som har ”tummen mitt i handen” och absolut inte kan, eller borde, försöka sig på renovering? För dem är den enda utvägen att anlita en professionell hantverkare och det blir oftast väldigt dyrt.

Men då finns ROT-avdraget, en viktig ekonomisk hjälp för dig som privatperson. ROT-avdraget ger dig rätten att få tillbaka ca: 30% av arbetskostnaden under renovering, om- & tillbyggnad. Avdragsmöjligheten innebär alltså att du som villaägare och bostadsrättsinnehavare har rätt att göra ett skatteavdrag med 30 % på belopp upp till maximalt 50 000 kronor/person i hushållet när du anlitar en hantverkare oavsett om det gäller renovering, ombyggnad eller tillbyggnad av bostaden. Du får alltså tillbaka pengar i nästkommande års deklaration.  Det är dock din inkomst och hur många andra avdrag du gör som styr hur mycket just du kan få i rot. En annan fördel är om du äger en villa eller en bostadsrätt tillsammans med en annan person så kan båda utnyttja ROT-avdraget. Det betyder att ni har upp till dubbla i arbetskostnader (maximalt 30% av 100 000 kronor) som ni kan göra avdrag på.

Men det hjälper inte bara dig som privatperson utan också hantverkarna. Hantverksyrket är en viktig del av arbetsmarknaden och ROT-avdraget gör det möjligt för firmor att klara sig under svåra tider.

ROT-avdraget innefattar enbart själva kostnaden för hantverkaren och inte material- och resekostnader. Inte heller kan du som äger en hyresrätt utnyttja avdraget. För att avdraget ska beviljas så måste hantverkaren självklart ha F-skattsedel. Tänk också på att få arbetstidens kostnad specificerat på fakturan, innefattas materialkostnader så beviljas inte avdraget. På skatteverkets hemsida finner du flera kriterier för att få rotavdrag. Det handlar om vilka krav som ställs på din bostad, om relationen till den som utför jobbet, kravet på dig som köpare gällande ålder, inkomstbeskattning med mera, krav på utföraren förutom F-skatt med mera. Läs mer på www.skatteverket.se

Även om det finns en hel del att tänka på gör vi det alltid enkelt för dig!

Med över 25 års erfarenhet av hantverk har majoriteten av kunderna frågor kring detta avdrag. Detta område är vi experter på. Vi är glada över att kunna vara till hjälp och har alltid haft motto att göra det knepiga enkelt! Samma gäller när det kommer till frågor rörande ROT.

Renovera Hemma – Hur fungerar det?

Du bokar ett kostnadsfritt hembesök genom att maila eller ringa oss. Vi kommer hem till er och tittar på det som ska byggas, tar mått och tar reda på vilka önskemål ni har för det nya utseendet. Inom en arbetsdag återkommer vi med en offert via e-post som specificerar vad arbetet och materialet kommer att kosta. Känns allt bra så kommer vi överens om startdatum för att starta renoveringen. Beroende på vilka önskemål du som kund har, så tar det lite olika lång tid beroende på design och valet av material. Exakt hur det ser ut med just er renovering kommer er personliga hantverkare gå genom med er, oftast går det fortare än ni tror.

Lämna en kommentar