Renovera köket

Det eviga samtalsämnet. Det som så ofta kommer upp men alltid avslutas utan något konkret nästa steg. Känns det igen? En köksrenovering kan lätt kännas omfattande och dyr. Vart ska man börja? Ska man göra om allt eller ta en bit i taget? Och vad kostar det egentligen?

Planeringen – Rörmokaren har en nyckelroll i renovering

Det är lätt att tankarna flyger iväg när man pratar köksrenovering. Helt plötsligt befinner man sig på IKEA i full färd med att rita upp sitt drömkök. Det är dock mycket viktigt att börja i rätt ände. Varje hus är unikt och beroende på hur mycket som behöver göras på VVS-sidan så kommer det att påverka er kalkyl. Om man därför börjar med att kontakta rörmokaren så kommer man i planeringsstadiet kunna skapa sig en överblick över vad som kommer behövas göras för att kunna få till det drömkök man vill ha.

Idag finns det många moderna verktyg där man kan planera sitt kök på egen hand. IKEA har till exempel ett system som heter IKEA Home Planner och lämpar sig perfekt för den som i lugn och ro vill kunna sitta hemma och laborera med olika lösningar för sitt kök. Ett tips är att sedan ta med sig den ritningen till varuhuset eller säljarens showroom. Då får man experthjälp med sitt kök. Experterna kan se om köket följer de standard som finns.

Kort om handikappanpassning och bygglov

Hör med kommunen gällande vad som kan göras utan bygglov. I vissa fall kommer du att behöva både bygglov och kontrollansvarig. Men då pratar vi stora förändringar av köket. Handikappanpassning är dock något alltid behöver has i åtanke. Återigen är det värt att poängtera vikten av att ta hjälp av experterna hos köksleverantörerna. Dom har full koll på reglerna som gäller. Till exempel så finns det regler för hur en ugn får vara placerad i ett kök. Det måste finnas avställningsytor i direkt anslutning till ugnen. Diskmaskinen får inte vara för långt ifrån vasken, osv. Ett varningens finger är på sin plats för de olika tolkningar av dessa regler som varje kommun gör. Det finns kommuner som är hårdare i sin tolkning och därför är det återigen bra att kontakta sin kommun och beskriva vad man planerar att göra.

Den sammanvägda kalkylen

När man fått sin köksritning är det dags att samla alla kostnader för att skapa sig en överblick över den totala kostnaden för projektet. Kontakta oss på Mälardalen VVS så hjälper vi dig att se över vad den totala kostnaden för VVS-jobbet kommer att gå på. Vi hjälper dig även att räkna på ROT-avdraget. Gör man ändringar i sin planering så bör man stämma av med rörmokaren då små förändringar i vissa fall kan kräva ganska omfattande förändringar i VVS-arbetet. Det är alltså bättre att stämma av med oss en gång för mycket än en gång för lite.

ROT-avdrag på allt arbete

En viktig del att tänka på är att ni som kund får ROT-avdrag för allt arbete som rörmokaren utför i samband med köksrenoveringen. Läs mer om ROT-avdrag för köksrenovering och andra VVS-arbeten här.

Utförandet

När ni har förutsättningarna klara för er är det dags att bestämma sig för vilka vitvaror ni vill ha, vilka skåpsluckor, bänkskivor, osv – allt beroende på vilken omfattning er renovering ska ha. Vissa väljer att börja med att bygga en bra grund för sitt kök genom att ordna med rördragning, osv. för att sedan köpa själva stommen till köket. Vitvarorna tar man sedan i steg två alternativt att man börjar med ugn och diskmaskin för att sedan ordna med kyl och frys. När köket är beställt är det återigen dags att kontakta rörmokaren. Vi blir en av nyckelpersonerna vid er köksrenovering och ser till att ni har den bästa lösningen under era köksluckor och vitvaror. Vill ni till exempel ha en vattenförsedd kaffemaskin så drar vi rätt slangar till den, osv. Allt för att ert kök i slutändan ska bli så bra som möjligt!